Kwaliteit

Fizi: onvrede vervoer WLZ 2019

Kennisbank
Een overzicht van de meest actuele artikelen vindt u hier of gebruik onze uitgebreide zoekfunctie.
Start een discussie
Om een discussie te kunnen starten op basis van dit kennisbank-item dien je ingelog te zijn.

 
Kennisbank

Binnen de Wet langdurige zorg (WLZ) gaat in januari 2019 een nieuwe vervoersregeling voor vervoer van de woonlocatie naar de dagbestedingslocatie van kracht, deelt secretaris sectorbestuur gehandicaptenzorg Ad Romme van Fizi mee in het cm: nieuwspanel. Romme is er niet helemaal tevreden mee.

 

Het vervoer met het openbaar vervoer, eigen vervoer of lopend vervoer valt niet (meer) onder de beleidsregel. Met name het vervallen van vervoer met het openbaar vervoer staat haaks op het beleid dat mensen zo veel mogelijk moeten participeren in de samenleving. Op dit moment vindt er nog overleg plaats tussen het ministerie van VWS en het Zorginstituut Nederland. De kans is aanwezig dat de beleidsregel vervoer wordt aangepast, zodat ook het vervoer met het openbaar vervoer onder de beleidsregel valt.

 

De nieuwe beleidsregel biedt gelukkig wel de mogelijkheid om als zorgaanbieder in overleg met het zorgkantoor af te wijken van de categorie indeling zoals wordt gehanteerd in de beleidsregel.

 

Romme doet een oproep aan de zorgkantoren om van deze mogelijkheid gebruik te maken. Daarnaast roept hij alle partijen (NZA, ministerie van VWS, zorgkantoren) op om de uiteindelijke controle door de accountants bij de nacalculatie zo eenvoudig mogelijk te houden teneinde te voorkomen dat de extra middelen wegvloeien naar hogere administratieve lasten, waardoor de extra middelen ook daadwerkelijk kunnen worden ingezet waarvoor ze zijn bedoeld, het vervoeren van cliënten van de woonlocatie naar de dagbestedingslocatie.

 

Lees hieronder verder.

  • Publicatiedatum:
  • Gepubliceerd door:
  • Bron:
  • 14-12-2018
  • Mirjam Henzen
  • CM Web
  • Externe links: