ICT

Wetgeving zorgrobots schiet tekort

Kennisbank
Een overzicht van de meest actuele artikelen vindt u hier of gebruik onze uitgebreide zoekfunctie.
Start een discussie
Om een discussie te kunnen starten op basis van dit kennisbank-item dien je ingelog te zijn.

 
Kennisbank

Wie is aansprakelijk als een robot met kunstmatige intelligentie een medische fout maakt? Vooralsnog staat wet- en regelgeving voor robots nog in de kinderschoenen. Dat heeft grote gevolgen voor de aansprakelijkheid als er iets mis gaat. Is de leverancier, de programmeur of de zorgverlener die er mee werkt aansprakelijk?

 

Dat was onlangs een van de vragen op een themabijeenkomst. Maar een pasklaar antwoord hebben betrokken partijen nog niet geformuleerd, zo vertelt Mauritz Kop, managing partner bij juridisch adviesbureau Artificiële Intelligentie & Recht. Het lijkt er op dat leveranciers aansturen op verantwoordelijkheid bij de arts of het ziekenhuis. Zo gebeurt dat ook in een andere sector: die van de zelfrijdende auto, vertelt Evert-Jeen van der Meer, Industry Director Automotive bij Aon Risk Solutions. Bij het eerste ongeluk met een zelfrijdende auto stelde fabrikant Tesla meteen dat het niet aansprakelijk is.

 

Een robot wordt nog altijd gezien als een apparaat, vergelijkbaar met een magnetron en met vergelijkbare veiligheidseisen, zegt Beat Kreuter, global director service line consumer safety bij keuringsinstituut Dekra. Maar de technische stand van zaken is veel verder dan dat. En dat vraagt om een soort universele rechten van de robot, stelt Mauritz Kop. De gronden daarvoor kun je niet alleen overlaten aan IT’ers, aldus Kop. “Daarom is een Europese Commissie bezig een ethische code  te ontwikkelen. Die wordt over een paar weken gepresenteerd en daar moet wet- en regelgeving uit volgen.” Maar die moet dan ook weer niet op te strenge grondslag zijn, vindt Kop. “Wetgeving moet vooruitgang niet in de weg staan, dus geen rem vormen op de ontwikkeling van algoritmes.”

Lees hieronder verder.

  • Publicatiedatum:
  • Gepubliceerd door:
  • Bron:
  • 10-12-2018
  • Mirjam Henzen
  • Skipr
  • Externe links:
  •