ICT

Nationaal leiderschap nodig voor e-health

Kennisbank
Een overzicht van de meest actuele artikelen vindt u hier of gebruik onze uitgebreide zoekfunctie.
Start een discussie
Om een discussie te kunnen starten op basis van dit kennisbank-item dien je ingelog te zijn.

 
Kennisbank

‘Doorbraakprojecten Informatieberaad: versnelling is zichtbaar’. Met die kop meldt het Informatieberaad Zorg, een samenwerkingsverband van overheid en zorgsector, de voortgang van de zogeheten outcomedoelen voor e-health en zorg-ict.

 

De outcomedoelen vervangen de doelstellingen die voormalig minister Schippers in 2014 formuleerde. Deze lijken voor een belangrijk deel niet te worden gehaald.


De conclusies van het KPMG-rapport worden gedeeld door minister Bruins. In een brief aan de Tweede Kamer naar aanleiding van kritische vragen over de regierol van VWS, erkende hij dat de voortgang niet snel genoeg gaat. In zijn brief noemt Bruins de belangrijke punten uit het KPMG-rapport expliciet: het ontbreken van een landelijke infrastructuur, duidelijkheid over de regierol van VWS en het ontbreken van een masterplan.

 

‘Een prima zaak wat mij betreft,’ aldus Hylke Kingma van KPMG. ‘Ik begrijp de wens van de Tweede Kamer heel goed. Er wordt leiderschap gevraagd. En dat is inderdaad nodig bij een belangrijk thema als de veilige uitwisseling van zorggegevens.

 

‘Ik zie voor VWS en het Informatieberaad wat dat betreft een belangrijke rol. Binnen de muren van de zorginstellingen is het momenteel al wel goed geregeld, maar daarbuiten helaas nog niet. Dat vraagt om duidelijkheid en richtlijnen vanuit de overheid.’

 

Betrek alle partijen bij het overleg, ook de leveranciers, aldus Kingma. ‘Zij moeten de oplossingen immers inbouwen in hun systemen. Als je op die manier met elkaar in gesprek gaat, en als landelijke overheid de richting aangeeft, dan moet je er uiteindelijk uit kunnen komen.’

 

Lees hieronder verder.

 

  • Publicatiedatum:
  • Gepubliceerd door:
  • Bron:
  • 26-11-2018
  • Mirjam Henzen
  • Zorgvisie
  • Externe links:
  •