Beleidsregels

ActiZ pleit voor wetswijziging ondertekening door familie Wlz-indicatie

Kennisbank
Een overzicht van de meest actuele artikelen vindt u hier of gebruik onze uitgebreide zoekfunctie.
Start een discussie
Om een discussie te kunnen starten op basis van dit kennisbank-item dien je ingelog te zijn.

 
Kennisbank

Als het aan ActiZ ligt dan komt er spoedig een verandering in de wet, zodat voortaan familie (partner of kinderen) de aanvraag van een cliënt voor een Wlz-(her)indicatie kan ondertekenen, indien de cliënt daartoe zelf niet meer in staat is. Omdat familie nu niet mag ondertekenen leidt dit in de praktijk tot onbegrip, frustratie en onnodig oponthoud.

 

Het ministerie wil de Wlz-wet niet aanpassen, blijkt uit de beantwoording van de vragen die door de Tweede Kamer zijn gesteld.
ActiZ vindt de antwoorden van VWS tekortschieten en dringt alsnog aan op een aanpassing van de Wlz. En roept de Tweede Kamer op snel met een werkbare oplossing te komen.

 

Zorgorganisaties ondervinden regelmatig problemen bij de aanvraag van een Wlz-indicatie door de partner of een kind van de cliënt. Het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) vereist bij de indicatieaanvraag een ondertekening door de cliënt of zijn vertegenwoordiger, conform de Wlz. Ook al kijkt het CIZ naar mogelijkheden om de cliënt niet te duperen, leidt dit toch tot problemen en frustratie bij de Wlz-aanvraag. Een wilsonbekwame cliënt kan immers geen rechtsgeldige machtigingen afgeven, en voor het instellen van mentorschap staat minimaal 6 weken. Samen met de LOC Zeggenschap in zorg, de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland pleit ActiZ voor wijziging van de Wlz, zodat familie bij wilsonbekwame mensen gerechtigd is de (nieuwe) Wlz-aanvraag te ondertekenen. 

Lees hieronder verder.

  • Publicatiedatum:
  • Gepubliceerd door:
  • Bron:
  • 19-11-2018
  • Mirjam Henzen
  • ActiZ
  • Externe links: