Planning & Control

Zorgfinancial moet data analyseren, patronen herkennen en voorspellen hoe toekomst zich ontwikkelt

Kennisbank
Een overzicht van de meest actuele artikelen vindt u hier of gebruik onze uitgebreide zoekfunctie.
Start een discussie
Om een discussie te kunnen starten op basis van dit kennisbank-item dien je ingelog te zijn.

 
Kennisbank

Zorgorganisaties bezitten een berg aan data. Echter moeten zij vaak alleen nog de juiste tools in handen krijgen om deze gegevens te analyseren, om patronen te gaan herkennen en beter te kunnen voorspellen hoe de organisatie zich in de toekomst gaat ontwikkelen. Financials in de zorg moeten hiermee aan de slag, maar dat vraagt een andere invulling van hun functie. “Ze moeten uit hun comfort zone”, zegt Marcel Melenhorst, directeur Financial Services bij AAG.

 

Melenhorst sprak onlangs op een congres van AAG over business intelligence en analytics in de zorg. Daar haalde hij Andre de Waal aan, associate professor aan de Maastricht School of Management. De Waal schreef het boek 'Hoe bouw je een HPFF?' over 50 trends in financiële functies. "Van deze 50 trends werd door CFO's 'vooruitkijken' als belangrijkste trend aangegeven", zegt Melenhorst. "Maar daar zijn we minder goed in. Of minder goed in opgeleid."

 

Veel zorgorganisatie bepalen hun koers nog op de 'oude' manier, stelt Melenhorst vast, waarbij er vooral terug wordt gekeken en wordt gestuurd op begrotingscijfers. "Als financial moet je ieder jaar een begroting maken. Het kost veel tijd en inspanning om deze vast te stellen en goedgekeurd te krijgen. Tegen de tijd dat deze gereed is, is deze al weer achterhaald."

 

Lees hieronder verder.

  • Publicatiedatum:
  • Gepubliceerd door:
  • Bron:
  • 24-09-2018
  • Mirjam Henzen
  • Skipr
  • Externe links: