P&O

Ggz publiceert ‘Gezond en veilig werken’ en ‘Zorg voor minder stress’

Kennisbank
Een overzicht van de meest actuele artikelen vindt u hier of gebruik onze uitgebreide zoekfunctie.
Start een discussie
Om een discussie te kunnen starten op basis van dit kennisbank-item dien je ingelog te zijn.

Kennisbank

Op 19 april lanceerden werkgevers en werknemers in de ggz de compleet vernieuwde arbocatalogus voor iedereen die werkt in de geestelijke gezondheidszorg en verslavingszorg. Daarnaast is er een app gepresenteerd, die medewerkers concrete tips geeft om stress te verminderen en werkplezier te vergroten. De app heet ‘Zorg voor minder stress’ en is beschikbaar voor Android, iOS en Windows.

Actuele informatie in app en arbocatalogus

De vernieuwde arbocatalogus en de app sluiten aan bij de veranderingen die gaande zijn in de ggz. Naast reorganisaties heeft de branche te maken met bezuinigingen, maatschappelijke veranderingen en ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Dit leidt ertoe dat taken verschuiven, organisatiestructuren veranderen en de kans toeneemt dat medewerkers met risico’s worden geconfronteerd. Daarom zijn de arbocatalogus en de app welkome hulpmiddelen.

Gezond en veilig werken in de ggz

Steeds meer medewerkers zijn met gezond en veilig werken bezig. Dit komt deels door de komst van ergocoaches, aandachtsfunctionarissen en maatschappelijke trends. De website Gezond en veilig werken in de ggz speelt hierop in. Je vindt er alle geactualiseerde informatie uit de arbocatalogus voor de ggz. Iedereen kan dankzij de indeling in de categorieën ‘medewerker’, ‘team’ en ‘organisatie’ vanuit zijn eigen rol passende informatie vinden over acht actuele (arbo)thema’s.

Zorg voor minder stress

De app ‘Zorg voor minder stress’ is een handige tool met concrete tips om psychosociale arbeidsbelasting te verminderen en het werkplezier te vergroten. Het bevat handvatten om zelf stress te reduceren, werkdruk terug te brengen, succesvol om te gaan met agressief gedrag van cliënten en ongewenst gedrag van collega’s of leidinggevenden aan te pakken.

• Donna Nicolaas
  • GGZ Nederland