Ontzorgen

De Toekomst van Beeldschermzorg

Kennisbank
Een overzicht van de meest actuele artikelen vindt u hier of gebruik onze uitgebreide zoekfunctie.
Start een discussie
Om een discussie te kunnen starten op basis van dit kennisbank-item dien je ingelog te zijn.

 
Kennisbank

Doorbraak ZORG ONTZORGD presenteert toekomstscenario's om gebruik van beeldschermzorg te versnellen

In een onlangs verschenen verkenning over beeldschermzorg voor thuis worden 3 scenario's geschetst. De scenario’s helpen partijen om over de grenzen van de eigen organisatie heen te kijken bij het nadenken over de toekomst van beeldschermzorg. Plus: de verkenning geeft hen concrete stappen om individueel en gezamenlijk mee aan de slag te gaan. 

Voor het project, onderdeel van De Zorg Ontzorgd, gingen in november en december 2015 zo’n 25 belangrijke spelers met elkaar in gesprek: van het ministerie van VWS, ING, Ziggo, zorginstelling Sensire, STMR en Zuidzorg, koepel OIZ en patiënten- en ouderenvertegenwoordigers. Naast een aantal zekere trends zoals de digitalisering van de samenleving benoemden zij ook zaken waarvan het onzeker is in welke richting ze zich zullen ontwikkelen. Gaan we naar een grootschalig of juist kleinschalig aanbod in de zorg? Hoe zullen geldstromen lopen? Wat doet de arbeidsmarkt? Drie scenario’s lijken de mogelijkheden goed samen te vatten. In het rapport wordt elk van de scenario’s uitgewerkt in uitdagingen en handelingsopties. Het rapport kun je ophalen bij de downloads onder aan deze pagina.


Scenario's

 1. Het eerste scenario (Regionale Zorgflix) gaat uit van verdere decentralisatie waarbij elke regio de zorg op zijn eigen manier inricht en financiert. Dat zorgt ervoor dat de ontwikkeling van de beeldschermzorg niet snel gaat, maar wel goed wordt geïntegreerd in het zorgsysteem. 
 2. Het tweede scenario (Betalen voor resultaat) is gebaseerd op een nieuwe manier van financieren: niet per handeling maar voor de kwaliteit ervan. Beeldschermzorg is belangrijk, ook voor de preventie. 
 3. In het laatste scenario (Technologie en consument) gaan bedrijven buiten de zorg zoals Google en Apple of veiligheidsbedrijven op het gebied van beeldschermzorg concurreren met zorginstellingen.

 

Handelingsopties

Sterk in het rapport is het overzicht van de handelingsopties per scenario: behoorlijk wat handelingsopties blijken namelijk in alle scenario’s te passen. ‘Robuuste opties’, noemt het rapport deze scenario's, die daarmee zekere en concrete stappen voor organisaties zijn om nu mee te beginnen: denk aan het beter in kaart brengen van de behoefte aan beeldschermzorg, het opleiden van zorgmedewerkers in digitale competenties en innovatief inkopen door verzekeraars.

 

Doorbraakproject

Dit beeldschermzorgproject maakt onderdeel uit van het grotere doorbraakproject ‘De Zorg Ontzorgd’ van ECP, VWS, EZ en ZonMw dat als doel heeft om bewezen innovatieve ICT-oplossingen meer en breder in te zetten. Kijk voor meer informatie bij de externe links onder aan deze pagina.

 • Publicatiedatum:
 • Gepubliceerd door:
 • Bron:
 • 12-02-2016
 • Donna Nicolaas
 • Invoorzorg
 • Externe links:
 •  
 • Downloads: