De weblog van Menno Nieuwenhuize en Denise Huibers

Speel met Cijfers

 
Blog Menno Nieuwenhuize en Denise Huibers

Team- en zorgmanagers gaan van cijfers houden!

 

U heeft als financieel specialist continue te maken met de impact van veranderingen binnen de zorg. Voor u is dit vaak al lastig bij te houden, laat staan voor zorgmanagers. Terwijl zij juist voor grote uitdagingen staan en zich dagelijks afvragen hoe zij de zorg beter kunnen laten aansluiten bij de zorgvraag. En dat ook nog eens met minder middelen.

 

Aandacht voor goede managementinformatie

Goede informatievoorziening binnen een zorgorganisatie is essentieel om goed te managen en tijdig bij te sturen. Helaas ontbreekt het hier vaak aan. Cijfers zijn niet volledig en actueel en voor zorgmanagers is het niet eenvoudig deze goed te interpreteren en te analyseren.

Om hier een verbeterslag in aan te brengen, zijn de volgende 3 stappen belangrijk:

1. Zorg voor een goede basis.

De basisgegevens moeten op orde zijn. Al klinkt dit als een ‘open deur’.  Zijn alle facturen verwerkt, zijn de opbrengsten volledig etc. De bedrijfsprocessen moeten helder zijn en kloppen. Zonder volledige en juiste informatie is een goede cijferinterpretatie niet mogelijk.

2. Verstrek de relevante managementinformatie.

Een managementtool kan helpen om de juiste- en actuele informatie aan zorgmanagers te verstrekken. Maar dan moet wel eerst bepaald worden welke informatie relevant is om op te sturen. U kunt hier een grote rol in spelen. U bent op dit gebied de spin in het web.

3. Leer (zorg)managers van cijfers te houden.

Om de managementinformatie goed te kunnen gebruiken en (zorg) managers de cijfers goed te laten interpreteren, is een training vaak noodzakelijk. Een training waarin niet de cijfers zelf, maar de houding ten opzichte van de cijfers centraal staat. U kunt hier nu voor zorgen!

 

Back to basic

Bovenstaande stappen zijn niet binnen een dag te realiseren. Terwijl we net geconstateerd hebben dat het nu juist zo belangrijk is dat zorgmanagers direct kunnen sturen op de veranderende zorgomgeving. Regels veranderen, maar ook de verhouding personele inzet versus het aantal bewoners op een afdeling kan bijna dagelijks verschillen. Sneller stappen nemen kan ook. Maar dan moeten zorgmanagers wel eerst weten waar zij invloed op kunnen uitoefenen.

KLVB Groep en Finance4Care komen met een oplossing. Zij hebben de handen ineen geslagen en speciaal voor zorgmanagers een training met gebruik van een bordspel ontwikkeld. De zorgmanagers leren zo op een speelse en ontspannen manier waar het in de basis om gaat. En dat kan al in één dag. Door het geven van opdrachten in spelvorm, leren ze met actuele informatie hun afdeling efficiënt aan te sturen. Cijfers gaan leven en de zorgmanagers leren hoe ze deze kunnen beïnvloeden. Zo wordt de verbinding tussen zorg en bedrijfsvoering gelegd, zonder dat het direct al te ingewikkeld wordt.

 

 

In mijn volgende blog leg ik jullie graag meer uit over het spel Accretio. Nu al nieuwsgierig? Houd dan onze website in de gaten, binnenkort zal hierop meer informatie verschijnen over het spel Accretio. Bellen kan ook met Menno Nieuwenhuize van Finance4Care (06-14031352).

  • Publicatiedatum:
  • Gepubliceerd door:
  • Bedrijf:
  • 12-11-2013
  • Menno Nieuwenhuize en Denise Huibers
  • Finance4Care en FactorRood
  • Links: